Даємо відсіч ворожій ІПСО

Фейковим новинам та дезінформації – жодного шансу!

Як не крути, а від початку повномасштабного вторгнення російських окупантів до нашої держави, українці почали споживати інформацію більш виважено, ніж було колись. Ми навчилися краще відрізняти де зерна правди, а де інформаційний поток брехні, іменований модним словом «фейк». А ще ми стали більш критично ставитись до викривленої інформації. Зокрема там, де хочуть маніпулювати нашими мізками.

Російські загарбники досі не залишають спроб не лише закидати фронт своїм «гарматним м’ясом», але й паралельно намагаються негативно вплинути на настрої українців. Саме для цього вони застосовують не що інше, як інформаційно-психологічні операції (ІПСО).

То що ж такого небезпечного у цій абревіатурі із чотирьох літер?

Офіційно поняття (ІПСО) трактується як розгойдування психіки, вплив на настрої і емоції, дискредитація союзників. Тобто це психологічна війна, мета якої – промивати мізки та формувати громадську думки у потрібному їм руслі. Такі операції використовуються як у мирний, так і у воєнний час. Усе це ричаги,  якими в умовах повномасштабної війни окупанти намагаються підірвати бойовий дух українців та посіяти панічні настрої у суспільстві.

Простіше кажучи, ІПСО – це дезінформація, пропаганда, перебільшення певної інформації або применшення іншої, диверсії на об’єктах цивільної інфраструктури, а ще кібератаки.

Один із прикладів ІПСО. Значна частина активних користувачів мережі Інтернет пам’ятає, як у мережі почало розповсюджуватися вірусне повідомлення про, начебто, критичну нестачу крові у Національному інституті хірургії та трансплантології імені Шалімова. Адже саме туди з фронту привозять важкопоранених українських бійців. Першоджерелом цієї інформації стала анонімна веб-сторінка, створена наприкінці 2022 року.

У середині січня 2023 року цей фейк почав ширитися методом «сарафанного радіо» у соцмережах та месенджерах. При чому, цю «новину» підхопили журналісти навіть одного із українських національних телеканалів. Звісно, вони потім і відредагували на цю інформацію як на чистої води фейк, але до того часу вона вже встигла набрати понад дві тисячі поширень, розлетілась по Facebook, Viber. На щастя, на офіційній сторінці Іституту Шалімова інформацію про брак крові спростували вчасно спростували.

Через місяць, у лютому цього року, правоохоронці у Києві запобігли масовим конфліктам між молоддю на столичному Печерську. І знову ж таки – свою роль зіграла ІПСО. Нагадаємо, що у столиці України планувалася акція за прикладом молодіжного руху “Редан”, що нещодавно поширився у Росії, в межах чого учасники організовують бійку з опонентами.

Тож, стражі порядку масово затримали підлітків, які збиралися влаштувати масову бійку у Харкові, на площі Конституції. Поліція Харківщини повідомила, що кілька десятків підлітків зібрались, щоб підтримати флешмоб, який запустила Росія. На щастя, тоді ніхто з молоді не постраждав.

Правоохоронці зауважили, що провокування масових бійок серед молоді та підлітків – це спроба російських пропагандистів провести чергову інформаційно-психологічну операцію та використати дітей для дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні.

А ось що окупанти вигадали про евакуацію людей з Миколаєва та Києва.

5 листопада 2022 року у Інтернеті з’явився матеріал “Київ готується до тотальної евакуації на випадок відключення електропостачання”, побудований на коментарях голови департаменту муніципальної безпеки КМДА Романа Ткачука. Відзначається, що в самому тексті немає його цитат зі згадкою про плани організованої та неминучої евакуації трьох мільйонів киян.

«Система цивільного захисту має бути готовою до різних варіантів, але це не означає, що ми зараз готуємося проводити евакуацію”, – відзначив Ткачук.

У Центрі протидії дезінформації кажуть, що російські ЗМІ продовжили кампанію та вигадали фейк про евакуацію також і миколаївців. Його вчасно спростував голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

Буквально цими днями заступниця міністра оборони України Ганна Маляр попередила про нову інформаційну кампанію росіян щодо вручення повісток.

Вона відзначила, що і до великого вторгнення, щовесни та щоосені були зафіксовані інформаційні кампанії рф щодо теми «повістки» та призову. Технологія у кремлівських окупантів завжди була одна. Розкрутити якусь історію, де повістку виписали інваліду, померлому або ветерану Другої світової.

Герой завжди різний, але йдеться про суть. Або ж вони поширювали якийсь дикий текст повістки чи анкети призовника. Міноборони оперативно це спростовувало. Зараз ворог трохи ускладнив свою технологію і додає історії про дивовижні місця вручення повісток та, начебто, нової «хвилі» мобілізації тощо.

Ще дещо про ІПСО. За оцінками воєнної розвідки України, спецслужби країни-агресора планують від імені популярних західних видань звертатися до українських журналістів із пропозиціями надавати інформацію про стан української економіки, політичну ситуацію в державі та діяльність Збройних сил України”. Для чого усе це?

Таким чином, агенти кремля мають намір таким чином зменшити військову допомогу Україні від іноземних партнерів і заодно зібрати важливу інформацію про Збройні сили України та військово-промисловий комплекс нашої держави.

У Головному управлінні розвідки закликали журналістську спільноту уважно перевіряти джерела, від яких надходить пропозиція про співпрацю!

У Службі Безпеки України зазначають, що росіяни люблять прибрехати і  щодо кількості випущених по Україні ракет, перебільшують наслідки від уражень та розпускають плітки “про евакуацію представників влади”.

В СБУ закликають:

не довіряти публікаціям у проросійських Telegram-каналах;

не поширювати неперевірену інформацію серед друзів та знайомих;

отримувати інформацію виключно з офіційних джерел;

не знімати та не поширюйте фото/відео наслідків обстрілів.

“І головне – вірте в захисників України та допомагайте їм! Ворогу не вдасться нас залякати. Спокій і холодний розум – важлива складова нашої майбутньої перемоги”, – відзначають у СБУ.

ukUK
Перейти до вмісту